video gallery
Κάρτα Δώρου
 

Ρεφλεξολογία: Αλήθεια ή Μύθος

Έχει σημασία αν πιστεύετε σε αυτήν ή όχι;
 

Ευτυχώς για τους ασθενείς, όχι. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα "ξόρκι" που να  εμπλέκεται, όταν είστε στα χέρια ενός καλά εκπαιδευμένου Ρεφλεξολόγου. Είναι  επιστήμη και τίποτα άλλο παρά επιστήμη. Παρακαλώ συνεχίστε να διαβάζετε για να κατανοήσετε την επιστήμη πίσω από αυτό, που στο εξωτερικό, αποκαλείται "ιατρική ρεφλεξολογία".
 

Ας αρχίσουμε με τον ορισμό της ρεφλεξολογίας με τους απλούστερους των όρων. Φανταστείτε κάποιον που θα ζωγράφιζε ολόκληρο το σώμα σας στα πόδια σας και στα χέρια σας, όπου τα πάντα που θα απεικονίζονταν στο δεξί πόδι και το δεξί χέρι αντιστοιχούν ακριβώς στη δεξιά πλευρά του σώματός σας και, όπου τα πάντα που θα απεικονίζονταν στο αριστερό πόδι και το αριστερό χέρι αντιστοιχούν ακριβώς στην αριστερή πλευρά του σώματός σας. Όταν θα εξετάζατε τα πέλματα των ποδιών ή τις παλάμες των χεριών, θα ήσασταν σε θέση να δείτε την περιοχή της καρδιάς, αυτή των πνευμόνων, τη σπονδυλική στήλη, τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη και ούτω καθεξής. Οι περιοχές αυτές, που "καθρεφτίζουν" το σώμα σας, ονομάζονται αντανακλαστικές περιοχές ή αντανακλαστικά σημεία και η ρεφλεξολογία είναι η επιστήμη των αντανακλαστικών σημείων.

Η Ρεφλεξολογία ξανά-εξισορροπεί τη χημεία του σώματος αποκτώντας πρόσβαση στα πραγματικά όργανα και τα διάφορα μέρη του σώματος μέσω των περιοχών "καθρέφτη" στα πόδια και τα χέρια. Πώς; Χρησιμοποιώντας τις 7.000 νευρικές απολήξεις σε κάθε πόδι, τη ροή του αίματος, τη χρήση της ροής της λέμφου και ενδεχομένως τους μεσημβρινούς βελονισμού επίσης. Στα χέρια ενός καλά εκπαιδευμένου ρεφλεξολόγου - και αυτό πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα – η ρεφλεξολογία θα τονώσει και θα βελτιστοποιήσει τη ροή των νεύρων, του αίματος και τη λεμφική ροή στην περιοχή του σώματος που υποβάλλεται σε θεραπεία στα πόδια ή τα χέρια, ελαχιστοποιώντας έτσι τον πόνο, όπως και την ένταση των μυών και θα διευκολύνει τη φυσική επούλωση του σώματος και τις διαδικασίες αποτοξίνωσης στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό γίνεται με τεχνικές βαθιάς πίεσης με τον αντίχειρα και τα δάκτυλα που αναπαράγουν το αποτέλεσμα που φέρει το περπάτημα χωρίς παπούτσια στη φύση σε διαφορετικές ανώμαλες επιφάνειες όπως πέτρες, άμμο, γρασίδι, κλαδιά και ούτω καθεξής. Πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινό; Ακούγεται περισσότερο σαν επιστημονικής φαντασίας σενάριο παρά επιστήμη;
 

Στη δεκαετία του 1930 , η Eunice Ingham, μία  Αμερικανίδα φυσιοθεραπεύτρια, ανέπτυξε τη δυτική Ρεφλεξολογία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Είναι αυτή που χαρτογράφησε όλες τις αντανακλαστικές περιοχές των χεριών και των ποδιών. Το έκανε μέσω δοκιμής και σφάλματος σε χιλιάδες ασθενείς σε στενή συνεργασία με ένα γιατρό, τον Dr Riley, και χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό. Ήξερε ποιά ήταν τα προβλήματα των ασθενών της και κοίταξε για τις αντίστοιχες περιοχές στο πόδι, οι οποίες φαίνεται να είχαν "συμφόρηση" και πόνο. Με αυτόν τον τρόπο, με την πάροδο των ετών, χαρτογράφησε τις αντανακλαστικές ζώνες των ποδιών. Επίσης, συνειδητοποίησε ότι, όταν αντιμετώπιζε αυτές τις περιοχές με βαθιά πίεση, τα προβλήματα  των ασθενών της βελτιώνονταν ή εξαφανίζονταν. Σήμερα, μεθοδολογικά έγκυρες μελέτες αποδεικνύουν ότι είχε δίκιο.
 

Το 1999 για παράδειγμα, χάρη στο υπερηχογράφημα Doppler, Αυστριακοί ερευνητές απέδειξαν ότι η ρεφλεξολογία στα αντανακλαστικά των  νεφρών προκάλεσε αυξημένη ροή του αίματος στο εσωτερικό του νεφρού. Όταν η ρεφλεξολογία εφαρμόστηκε σε αντανακλαστικά άλλα από εκείνα του νεφρού, η μετρούμενη ροή του αίματος στο εσωτερικό του νεφρού δεν μεταβλήθηκε. Μόνο όταν η συγκεκριμένη περιοχή στο πόδι που αντιστοιχεί σε ένα από τα νεφρά διεγέρθηκε από βαθιές τεχνικές ρεφλεξολογίας, έκανε την ποσότητα της ροής του αίματος μέσα στο αντίστοιχο νεφρό να γίνει μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο οξυγόνο και περισσότερα θρεπτικά συστατικά ήταν αμέσως διαθέσιμα στο νεφρό για να βελτιώσει τη λειτουργία του, από το απλό μέσο της ρεφλεξολογίας στο αντανακλαστικό των νεφρών. Για όσους ενδιαφέρονται, παρακάτω είναι η αναφορά στη μελέτη.
 

"Changes of renal blood flow during organ-associated foot reflexology measured by color Doppler sonography" by Sudmeier I., Bodner G., Egger I., Mur E., Ulmer H., Herold M., Forsch Komplementarmed. 1999 Jun; 6(3): 129-34
 

Μία από τις πιο έγκυρες και πραγματικά ενδιαφέρουσες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της ρεφλεξολογίας διεξήχθη από το Ινστιτούτο Έρευνας του Όρεγκον (Oregon Research Institute) και δημοσιεύθηκε το 2005 στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας. Η μελέτη έδειξε ότι το περπάτημα σε λιθόστρωτο έδαφος βελτίωσε σημαντικά την υγεία των πιο ηλικιωμένων, σωματικά αδρανών ενήλικων (μεταξύ 60 και 92 ετών) επί 16 εβδομάδες. Αυτό μετρήθηκε με διάφορες φυσικές δοκιμές επιδόσεων, τεστ ισορροπίας και με τις μεταβολές της αρτηριακής πίεσης. Παρακάτω είναι η αναφορά στη μελέτη.
 

"Improving physical function and blood pressure in older adults through cobblestone mat walking: a randomized trial" by FUZHONG LI; FISHER K. John ; HARMER Peter, Journal of the American Geriatrics Society ISSN 0002-8614, 2005, vol. 53, no8, pp. 1305-1312 [8 page(s) (article)] (27 ref.)
 

Η μελέτη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί δείχνει ότι η υγεία των ηλικιωμένων ανθρώπων που περπάτησαν στο λιθόστρωτο τρεις φορές την εβδομάδα αναμφισβήτητα βελτιώθηκε πολύ περισσότερο από ότι των ηλικιωμένων ανθρώπων που έκαναν κανονικό περπάτημα σε μια επίπεδη επιφάνεια (η ομάδα ελέγχου). Με άλλα λόγια, η πίεση που προκλήθηκε από το λιθόστρωτο έκανε όλη τη διαφορά. Πρέπει να εξετάσουμε τη ρεφλεξολογία ως την αναπαράσταση του φυσικού περπατήματος χωρίς παπούτσια σε διαφορετικές ανώμαλες επιφάνειες. Αν το σκεφτείτε, με τον τρόπο αυτό η φύση μας προόριζε για να ζήσουμε – να περπατάμε, όχι να καθόμαστε όλη την ημέρα, όπως κάνουμε εμείς. Αυτό που υπαινίσσεται η μελέτη είναι ότι υπάρχει ένα φυσικό σύστημα εξισορρόπησης των λειτουργιών του σώματος μας (της υγείας μας) ενσωματωμένο στα πόδια μας, τα οποία διεγείρονται από βαθιά πίεση. Και στο αρχικό σχέδιο, η πίεση θα ερχόταν από το περπάτημα χωρίς παπούτσια στην φύση. Με τον εκσυγχρονισμό και το καθημερινό καθισιό, το σύστημα αυτό δεν χρησιμοποιείται πια. Εδώ είναι όπου μπαίνει η ρεφλεξολογία. Χαρακτηριστικό είναι πως κάθε πόλη στην Ασία έχει ένα "πάρκο υγείας" με καλντερίμια λιθόστρωτα.
 

Ερευνητές σε ορισμένα πανεπιστήμια εξετάζουν τώρα τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο όταν διεγείρουμε συγκεκριμένα αντανακλαστικά σημεία. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και τα επόμενα 20 χρόνια, είναι βέβαιο ότι πολλά από τα οφέλη της ρεφλεξολογίας θα εξηγηθούν πλήρως με τις επιστημονικές μετρήσεις και παρατηρήσεις.
 

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο "είδη" ρεφλεξολογίας. Το πρώτο είναι ο τύπος της ρεφλεξολογίας που συχνά δίνεται σε σπα και επιχειρήσεις τέτοιου είδους. Αυτό είναι περισσότερο σαν ένα βελτιωμένο μασάζ ποδιών παρά οτιδήποτε άλλο και δεν μπορεί να θεωρείται κλινικά σημαντική, παρά το ότι μπορεί να είναι πολύ ευχάριστη. Το δεύτερο είναι το είδος της ρεφλεξολογίας για το οποίο  μιλούν οι παραπάνω μελέτες. Ενεργοποιεί τη φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματος και την αποτοξίνωση και μειώνει τον πόνο, καθώς και τα επίπεδα του άγχους. Με αυτό το είδος της ρεφλεξολογίας, την οποία κάποιοι ρεφλεξολόγοι (στο εξωτερικό) προτιμούν να την αποκαλούν ιατρική ή κλινική ρεφλεξολογία, πολλές ιατρικές καταστάσεις και τα συναφή τους συμπτώματα - ιδίως ο πόνος - θα βελτιωθούν μέσα σε λίγες συνεδρίες.

« επιστροφή
SOCIAL MEDIA
Facebook
Google+
Kάντε LIKE και
Συστήστε μας σε Φίλους
Bookmark and Share
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλατεία Βικτωρίας 2, Αθήνα
t: 216 700 50 50
e-mail: info@olistiki-therapeftiki.gr
Site by Overron  |   Web Promotion  |   Links